Roti plaat

Roti is een hartige pannenkoek uit de Hindoestaanse keuken. Gemaakt van bloem en gevuld met gemalen gele erwten of aardappel. Serveren met masala kip, -eend, -lams, pompoen, aardappel met kouseband.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Roti

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 ml. water
  • 1/3 theelepel zout
  • 1 theelepel olie

Gele erwten vulling

  • 250 gram gele erwten
  • 1 theelepel hele komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • zout

Aardappelvulling

  • 250 gram aardappelen
  • 1 theelepel hele komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • zout

Instructies
 

Roti

  • Kneed de bakmeel, water, zout en olie tot een soepel deeg. Maak er een grote bol van, wrijf die in met een dun laagje olie en laat het minimaal 2 uren rijzen.
  • Strooi wat bloem op de tafel of het aanrecht. Maak een bolletje deeg van ongeveer 6-7 cm. Indien er nog vulling in komt, druk het bolletje met de vingers plat tot ongeveer 1cm dikte en doe 1 volle eetlepel vulling in het midden. Dichtvouwen en maak er weer een bolletje van. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot de dikte van een pannenkoek. Gebruik voldoende bloem om scheuren en plakken te voorkomen.
  • Bak de roti in een grote koekenpan of op een speciale rotiplaat. Tijdens het bakken beide zijden helemaal insmeren met een dun laagje olie. Na het bakken warm houden in een theedoek.

Gele erwten vulling

  • Rooster de komijnzaden in een kokenpan. Niet laten aanbranden. Kook de gele erwten gaar in water. Laten afkoelen en samen met de knoflook en komijnzaden fijnmalen. Op smaak brengen met een snufje zout.

Aardappelvulling

  • Rooster de komijnzaden in een kokenpan. Niet laten aanbranden. Kook de aardappelen gaar in water. Laten afkoelen en samen met de knoflook en komijnzaden fijn prakken. Vulling op smaak brengen met een snufje zout.

Notities

Roti kan je na het bakken warm houden door ze te wikkelen in een theedoek. De roti’s kan je ook invriezen. Om deze te ontdooien plaats je ze in een natte theedoek en ongeveer 2-3 minuten in de magnetron. Dit voorkomt dat de roti bij het opwarmen uitdroogt en hard wordt.
Combineren met: masala kip met aardappel.
Roti is van oorsprong een Hindi woord en betekent vrij vertaald “brood”. Klik hier voor meer informatie en vind andere varianten.
Trefwoord roti, roti plaat