Keksi

Keksi is een iets compactere eiercake uit de Creoolse keuken. Het is iets donkerder van kleur en wordt meestal verrijkt met amandelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12

Ingrediƫnten
  

  • 8 stuks eieren
  • 8 eetlepels bloem
  • 8 eetlepels witte suiker
  • 8 eetlepels gesmolten boter
  • 75 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1 dopje bruine rum

Instructies
 

  • Week de rozijnen enkele dagen in de rum.
  • Kluts de eieren. Voeg de suiker toe en klop deze tot een dikke massa.
  • Zeef de blom.
  • Voeg beetje bij beetje en al roerend de blom toe aan de dikke massa.
  • Voeg de gesmolten boter, rozijnen, kaneel, vanille essence en 1 eetlepel bruine rum toe. Nu langzaam en luchtig omscheppen. Niet mixen!
  • Doe het deeg in een beboterde bakblik.
  • Bak de keksi gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180C. Aan het eind eventueel decoreren met amandelschaafsel.

Notities

De gesmolten boter eerst laten afkoelen om een te hoog temeratuurverschil te voorkomen. Tussentijds de oven niet open doen, omdat elke schommeling in temperatuur de cake kan laten inzakken. De cake vooral ook langzaam laten afkoelen om de kans om inzakken te verkleinen.
Trefwoord cake, keksi, keksi koek, Surinaamse cake, Surinaamse keksi